R&P Experimentele vormen

Na de minor begon het project Research en Productie. Mijn eerste keuzevak was Experimentele Vormen. Tijdens dit blok kregen we les in het creatief visualiseren van onderwerpen. Voor de eindopdrachten heb ik een infographic gemaakt en in samenwerking met Tess Mutsters twee video’s voor de uitreiking van de Loep namens de VVOJ.

INFOGRAPHIC

De infographic die ik heb gemaakt gaat over de Thwaitesgletsjer. Ik vond het onderwerp interessant en motiverend om mee te werken. Het onderwerp heb ik ook meegenomen naar mijn volgende profielblok, longreads. De tekeningen heb ik zelf gemaakt met behulp van een tekentablet en Adobe Illustrator. Hier had ik nog niet eerder mee gewerkt, maar het beviel me goed. De tekeningen heb ik gecombineerd met elementen uit het programma zelf om meer eenheid te creëren.

VVOJ

Ik heb tijdens het profielblok experimentele vormen veel gehoord over nieuwe technieken en tools die ik mee kan nemen in mijn ontwikkeling. In mijn vrije ruimte heb ik ook gewerkt met zo’n nieuwe tool om een interactieve infographic te maken. Jammer aan het blok was de focus op de filmpjes voor de VVOJ. Er werd door de docenten gedaan alsof het een geweldige kans was voor ons, maar het voelde meer als een gunst die we leverden. Tijdens feedbackrondes kregen we ook geen tijd om de eigen producties (zoals mijn infographic) te bekijken, omdat de VVOJ-filmpjes prioriteit hadden. Ik heb tijdens het maken van de filmpjes zeker nieuwe dingen geleerd, en het was ook een leuke ervaring, maar het had beter verdeeld kunnen worden.

De filmpjes kan ik niet online zetten omdat ze niet rechtenvrij zijn. De uitgelichte afbeelding is een still uit het filmpje over het wereldwijde onderzoek The Implant Files.

BEOORDELING

 1. Publieksgerichtheid

  “Je infographic is voor een grote doelgroep goed te begrijpen en te lezen, door de heldere en duidelijke informatie. Daarnaast ben je consequent geweest in kleurgebruik, mooi gedaan! Mooie combinatie van getekende en grafische elementen, waardoor de kwetsbaarheid zichtbaar wordt. De onderstreepte woorden geven kracht en ook de typografie is goed geïntegreerd door het lettertype. Helder, interessant en visueel prikkelend! Kortom,krachtig geheel en heldere communicatie.”

 2. Researchen

  “De informatie die je in je infographic gebruikt komen duidelijk uit het artikel dat je gekozen hebt te visualiseren. Je hebt de goede informatie uitgekozen om mee aan de slag te gaan.”

 3. Produceren

  “De vormgeving van je infographic heb je goed afgestemd op het onderwerp, het verhaal komt duidelijk over en de informatie is helder. Eerder hadden we het over of je nog andere dingen kon visualiseren in plaats van in tekst te schrijven. Op sommige plekken heb je dat toegepast en in andere delen van de infographic heb ik het idee dat er weer meer tekst staat. Voor een volgende keer is dit iets om in de gaten te houden. Journalistiek gezien zou je nog beter kunnen nadenken over de volgorde van de informatie. Wat is voor de lezer het belangrijkste om te weten en wat zorgt ervoor dat hij de rest ook leest?Ook zou deze infographic mooier uitkomen als hij breder zou zijn geweest; maar vanwege de beperkingen van Piktochart is het niet anders denk ik.

  Jullie filmpjes voor VVOJ zijn degelijk, goed afgewerkt en met prima informatie. Bij het filmpje over Implant Files is er nog steeds wel weinig informatie maar het is de vraag -ook naar aanleiding van de discussie tijdens de eindpresentatie – of dat erg is of niet.
Posts created 60

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven